Hiperpigmentacija

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je poremećaj na koži koji nastaje zbog prekomernog stvaranja melanina na određenim područjima naše kože, a manifestuje se u obliku tamnih mrlja.

Kada su melanociti, ćelije koje proizvode melanin, previše stimulisane, one proizvode previše pigmenata. Glavni uzročnik tome, iako ne i jedini, jeste sunce. Ono podstiče stvaranje melanina, zbog čega i leti imamo preplanuli ten. Povećana koncentracija melanina može se pojaviti u epidermisu – vanjskom sloju kože, dermisu – srednjem, dubljem sloju kože, ili u oba sloja istovremeno.

Tamne se mrlje najčešće pojavljuju na izloženim područjima našeg tela – licu i rukama – te novim izlaganjem suncu, postaju sve vidljivije. Neke će hiperpigmentacijske mrlje nestati same od sebe s vremenom, međutim većina njih će ipak zahtevati posebnu negu i intenzivnije tretmane.

Najčešći uzroci i tipovi hiperpigmentacije

Postoji nekoliko tipova hiperpigmentacije koji se razvijaju pod različitim uticajima.

Oštećenja pod uticajem sunca / sunčeve pege

Sunce je najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pojave pigmentacijskih mrlja, i to čak već i u ranim dvadesetim godinama. Sunčeve pege, koje mogu biti svetle ili tamne, najčešće se razvijaju na delovima kože koji su najviše izloženi sunčevim zracima, kao što su: lice, prsa, vrat i ruke, te se uglavnom pojavljuju kod ljudi sa svetlom i srednje tamnom bojom kože. Mogu se pojaviti kao male tačkice, svetlo do tamno smeđe boje, a ponekad čak i crvene te crne. Imaju tendenciju dodatno da izlaganjem suncu.

Post-inflamatorna hiperpigmentacija ili PIH

Oblik pigmentacije koji se obično javlja nakon neke vrste povrede kože, akni, agresivnih tretmana ili zbog neadekvatnih proizvoda za negu. Često se smatra i kožnom traumom jer su razlozi uglavnom povezani s bolestima i hormonalnim poremećajima.

Melazma

Melazma, poznata i pod imenom „trudnička maska“ , podrazumeva tamne mrlje na koži koje najčešće pogađaju obe strane lica, i to obraze, nos čelo i gornju usnu. Uglavnom se pojavljuje kod žena i tek 10% muškaraca. Uzrokovana je hormonalnim promenama i obično se javlja tokom trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula, pa čak i kod korišćenja hormonski aktivne kontracepcijske spirale. Pojačava se prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti, ali ponekad mogu i nestati kada se hormoni vrate u ravnotežu.

Rizični faktori i uzorci

 • Preterano izlaganje suncu
 • Akne
 • Ekcem, psorijaza, dermatitis
 • Hormonalni poremećaji tokom trudnoće ili menopauze
 • Autoimune bolesti
 • Poremećaji metabolizma
 • Nikotin, odnosno pušenje
 • Određeni lekovi koji uzrokuju povećanu osetljivost na svetlost
 • Loša prehrana – previše šećere i rafinisanih žitarica
 • Oštećenja kože usled brijanja, tetoviranja, opekotina, alergijskih reakcija
 • Starenje
 • Genetika

Kako sprečiti pojavu hiperpigmentacije?

Kako bi što uspešnije sprečili pojavu hiperpigmentacije, važno je dobro poznavati tip kože koji imamo i sve njegove prednosti i nedostatke.  U slučaju genetske predispozicije i hormonalne neravnoteže, ne možemo puno uticati. Ali, ono što svakako možemo učiniti jeste štititi svoju kožu od štetnih UV zraka. Osobe sklone hiperpigmentaciji, moraju cele godine nanositi zaštitne kreme sa SPF faktorom. Preporučuje se minimalno faktor 20, a leti i 50.

5 prirodnih načina kako sprečiti hiperpigmentaciju

1. Ograničite izloženost suncu:

Leti nosite odeću koja će zaštititi najizloženije delove tela: šešir je obavezan, a preporučuju se i lagane košulje dugih rukava

Izložene delove kože štitite SPF faktorom tokom cele godine

2. Konzumirajte hranu bogatu anti-oksidansima, vitaminima C i E, te omega 3 masnim kiselinama:

Bobičasto voće
Zeleno lisnato povrće
Divlji losos
Šipak, jagode, borovnice i trešnje
Paprike
Mrkva i slatki krompir
Žumance
Zeleni čaj
Kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado, bademi

3. Koristite dodatke prehrani (prema preporuci lekara) koji će poboljšati izgled i zdravlje vaše kože:

Anti-oksidansi, uključujući vitamin A, C i E
Vitamini B3 i B5
Omega 3 masne kiseline
Cink

4. Koristite prirodnu kozmetiku bogatu biljnim aktivnim sastojcima, bez štetnih sintetičkih sastojaka
5. Redovno vežbajte – važno za detoksikaciju i cirkulaciju te jačanje imunog sistema

 

Lečenje hiperpigmentacije

Prvenstveno je važno odrediti uzrok hiperpigmentacje. Danas postoje lekovi i tretmani koje vam može preporučiti dermatolog, poput hemisjkog pilinga ili tretmana laserom. Međutim, takvi su tretmani vrlo često skupi i neugodni. S druge strane, postoje kozmetički preparati za negu kože s aktivnim sastojcima koji deluju na smanjenje proizvodnje melanina te posvetljuju kožu i sprečavaju nastanak novih tamnih mrlja.

Bilo da hiperpigmentaciju lečite dermatološkim tretmanom ili koristite prirodne proizvode, u oba slučaja vrlo je važno hidratizovati kožu. Dobar proizvod koji sadrži prirodnu hijaluronsku kiselinu, pomoći će aktivnim osvetljivačima da budu još učinkovitiji.

 

Pre i posle:

Hiperpigmentacija
Hiperpigmentacija lica